Naar aanleiding van een vraag in 1e topic over Lily Jane en de reeen plaats ik hierbij de wijze waarop ik getraind heb. >>>
http://www.hondenpage.com/hondenforum/74423/lily-jane-versus-de-reeën.php
Het is altijd belangrijk om van tevoren te bedenken WAT je wilt trainen/bereiken. Dat geldt voor alles en dus ook hierbij.
De onderstaande training is superhandig in allerlei situaties, maar het is ook vooral gewoon erg leuk om samen te doen en echt heel sterk voor de onderlinge band en samenwerking. Je gaat er echt een team door vormen.
Vooraf is het belangrijk dat je de hond traint (getraind hebt) in basis 'zit' 'af', 'blijf' 'volg' kan (hoeft nog niet geperfectioneerd want dat train je met de zelfbeheersing in stapjes) Ook moet je hond in de basis kunnen apporteren. Tips mbt apporteren zijn legio te vinden op het forum. Altijd belangrijk om te onthouden is dat hoe leuker jij de balbezorging bij jou maakt, hoe sneller en beter je hond het doet. Apporteren betekent altijd samenspel. Brengt de hond de bal niet is er ook geen samenspel en gaat er dus iets niet goed. Dus kijk altijd even naar jezelf wat er dan niet goed gaat. Einde spel is bij mij altijd de laatste bal afruilen met iets lekkers.
Lily is een zeer passionele en obsessieve hond. En wat ze in haar kop heeft, heeft ze niet in haar kont. Echt type jachtinstinct wat zeer eigengereid is, behoorlijk onderzoeksdrang en regelmatig beschikt over een dikke middelvinger. Ik wilde juist die passie/obsessie echt laten focussen op de bal in plaats van op ongewenst dingen.
-In dit geval wilde ik ook sowieso Lily in allerhande situaties onder appel kunnen krijgen (uiteraard ingecalculeerd dat een hond altijd door omstandigheden eens onvoorspelbaar kan zijn).
-Daarnaast wilde ik haar ook trainen in het leren van zelfbeheersing in momenten van enorme passie of als ze op scherp staat.
-De passie maakt ook dat ze geneigd is niets meer te zien en te horen (dit is ook een logisch fenomeen want als een hond gefixeerd op neusgeuren, schakelen overige zintuigen over op minimaal aanwezig. Is ze visueel gefixeerd komen er ook bananen in de oren, terwijl ik juist wel interactie wil op die momenten. Dus moest zij in bepaald opzicht ook altijd nog gericht zijn op mij (noem het bewuste afhankelijkeid om van mij te krijgen wat zij graag wil). Dat bereik ik mede door haar focus veel op mij te hebben (ik heb mijn bal en als ik wil deel ik die) en door veel met lichaamstaal/gebaren te communiceren, voor het geval de oren 'dicht' zitten.
-Ook wilde ik haar signalen goed leren lezen om er op in te kunnen spelen. Met name bij jachtinstinct is de allereerste nauwelijks zichtbare aanzet tot heel belangrijk om de aktie direct te kunnen doorbreken.
Ik heb voor de training een bal gebruikt, maar je kunt om het even wat voor spelmateriaal gebruiken. Kijk wat jouw hond het meeste aanspreekt. Als je hond niet veel met een speeltje heeft kun je toch de training gaan doen en hem proberen daar helemaal gek op te maken. Wat voor speeltje je ook gebruikt, er moet ook mee te gooien zijn.
*Het is het handig om de hond de betekenis van NEE/JA te leren. Dit kun je op positieve wijze gebruiken. Ik gebruik het zelf niet voor de basisopvoeding. Het gevaar daarvan is namelijk dat je het te pas en te onpas gebruikt waardoor het aan waarde verliest. Daarnaast is het risico groot (aanlokkelijk) dat je het in frustratie uit. Ik vind dat niet gewenst. Wanneer dan wel. Ik gebruik het in rustige communicatie om op sommige momenten aan te geven wat ik wel niet verwacht in sommige situaties. Bij de volgende oefeningen is het handig. Als de hond de neiging heeft de bal te willen pakken kun je NEE inzetten en als ze een 'vrij' krijgt kun je een JA geven. Ik vind dat je die benaming van commando's moet toepassen die voor jou 'lekker bekken' of die de hond al kent. Dus die ik hier noem hoeven niet hetzelfde te zijn. Al gebruik je onzinwoorden of Engelstalige woorden alles is goed als de hond je maar begrijpt.
Leg de bal op je geopende vlakke hand, breng je hand voor de hond en nodig je hond uit de bal te pakken. Iedere keer als de hond de bal van je hand pakt zeg je JA. Doe dit een aantal keer en de volgende keer leg je kalm je andere hand over de bal en zegt NEE. Maak series van JA/NEE , maar bouw er geen timer in dat je hond precies weet wanneer wel/niet. Verzeker je ervan dat je dit net zolang herhaalt totdat de hond echt de betekenis van JA/NEE doorheeft. (oefening die je ipv met de bal ook met lekkers kunt oefenen). Om te checken leg je ook eens de bal 50cm voor de hond of naast de hond met een NEE. Wil de hond de bal pakken leg je je hand erover en zegt opnieuw NEE. Maak de oefening af met een JA.
-Ook heb ik de honden de betekenis van KLAAR geleerd KLAAR = einde spel. Na laatste oefening/spel brengt de hond de bal bij je. Je neemt de bal aan, pakt iets lekkers en geeft dit aan de hond met het woord KLAAR en je bergt vervolgens duidelijk zichtbaar de bal op. Geef op dit punt de hond ook even geen aandacht meer, maar ga rustig je eigen ding doen. (dit om eventueel gedram te voorkomen). Herhaal net zolang totdat je de betekenis van KLAAR kent. Dit kun je in allerhande situaties toepassen.
-Van het begin af en heb vrijwel alles wat ik doe begeleid met duidelijke lichaamstaal en/of handgebaren. Wees heel duidelijk in je lichaamstaal! Handgebaren kun je zelf bedenken, die gebaren die jou handig lijken. Dit kun je ook steeds meer verfijnen tot hele subtiele gebaren. (als er bv ergens wild staat is het leuk als je zo geluidloos mogelijk je hond onder appel kunt krijgen zonder het wild extra te verstoren)
*Je begint altijd in prikkelarme omgeving! Ik begon gewoon in de huiskamer. Eerst maak je de hond gek op het speeltje. Dat doe je door het speeltje tot jouw exclusief bezit te maken. Ga eens een week lang zelf regelmatig met jouw exclusieve bal spelen en vooral er heel veel lol mee maken terwijl de hond alleen maar mag toe kijken en dan berg je het doodleuk weer op. Werkt dit niet , zoek dan een ander voorwerp wat geschikt en meer aantrekkingskracht heeft (flostouw, dummy etc).
Na een week heeft de hond hopelijk zoveel interesse dat de passie/interesse dat je kunt gaan trainen. Op dat moment kun je de bal eens toespelen en er kort samenspel van maken. Heel kort en vervolgens bal weer weg. Waarom kort, om de prikkel heel sterk te houden. Ga je te lang door verliest de hond mogelijk interesse >>> weg prikkel, weg vervangende obsessie/passie. Ga hier net zolang mee door tot jij het idee hebt dat er een gezonde obsessie voor jouw bal is ontstaan. Deze bal blijft ten alle tijde van jou! Dus in jouw zak, in jouw kast, speciale opbergdoos what ever. Jij bepaald wanneer de bal komt en gaat. Accepteer ook niet dat de hond de bal uit je jas probeert te trekken of blaffend opeist. In zo'n geval loop ik doodkalm weer naar huis en berg ik de bal weer op en probeer 5 min later opnieuw.
Als de obsessie groot genoeg is ga je met de bal appel oefenen/spelen. Oefeningen Altijd kort houden! Je kunt zelf inschatten hoe sterk de obsessie is en blijf altijd binnen de aandachtsboog, wordt het saai, is de hond het zat streef je je doel voorbij. Het moet een hele sterke prikkel zijn/worden wil je tegen aantrekkelijk wild of andere obsessies op kunnen boksen.
*Het spelen met de bal. De hond moet 'zit' of 'af' (wat jij wilt) en je geeft een duidelijk commando 'blijf' . Je legt de bal een meter verder. Als de hond op eigen initiatief de bal wil pakken zeg je kalm NEE. Op jouw commando-woord mag de hond de bal pakken en aan jou geven. Dit herhaal je in korte oefenmomenten totdat het er in gebakken zit. Pas dan ga je de afstand bal/hond vergoten. Zorg dat de hond deze basis echt goed onder de knie heeft voor je verder gaat. Je gaat namelijk steeds meer beheersing van de hond vragen en de fysieke afstand tot jou wordt steeds groter.
Dan ga je variëren in diversiteit en opbouwende moeilijkheidsgraad.
*De bal verstoppen, eerst binnen het gezichtsveld van de hond en later buiten het gezichtsveld van de hond. Bouw op in moeilijkheidsgraad. Eerst makkelijk vindbaar, dan moeilijker en vervolgens ergens in verstoppen. Ook kun je hindernissen inbouwen. Een tafel waar de hond onder door moet om erbij te komen. Of ergens overheen. Een deur op een kier die eerst open moet. Verstop de bal ook eens op hoogte. Begin niet te hoog, de hond moet eerst leren dat hij ook verrast kan worden op hoger niveau en dus ook de geur van boven op te vangen wat veel moeilijker is.
(heeft je hond moeite de geur op te vangen smeer dan bv eens een likje smeerkaas op de bal) Verstop de bal ook eens zo hoog of op een plek waar ze onmogelijk bij kan (bv een doosje wat hij onmogelijk zelf open krijgt), de hond heeft dan jouw hulp nodig (samenwerking). Dus zodra je hond ontdekt dat hij er niet bij kan en jou aankijkt direct op inspelen, zo stimuleer je dat je hond met jou communiceert. Als dit allemaal appeltje&eitje is ga je de bal wegrollen (is in huis wat veiliger voor je antieke vaas) of in de tuin weggooien. De snelheid van de bal prikkelt het jachtinstinct extra.
*bal verstoppen en/of weggooien met appeltraining als hierkomen, volgen etc. Je gaat het verstoppen, speuren en jagen nu moeilijker maken door er meer appel aan toe te voegen. Verstop de bal en loop vervolgens terug naar de hond. Als je bij de hond bent herhaal je commando 'blijf' terwijl je een paar stappen opzij doet. Roep de hond bij je , maar LET NU GOED OP >>> de hond is gefixeerd op de bal en de kans is groot dat hij als een speer wegvliegt om de bal te zoeken. Het is aan jou om te leren die allereerste aanzet te te vinden en exact getimed NEE te zeggen en opnieuw je hond voor je te roepen. Heb geduld met jezelf en de hond, dit gaat geheid mislukken, het is een leerproces voor zowel jezelf als de hond. Als het mislukt en je hond 'de jacht' toch heeft ingezet roep je NOOIT meer een NEE ook roep je de hond niet, alles wat je nu doet bereikt de hond niet en zal zijn waarde verliezen. Je laat hem gaan. Eenmaal ingezet doorbreek je de Aktie niet meer en dat is ook de reden van deze speltraining. Je eigen leerproces om de signalen van je hond te leren zien en interpreteren en om controle te krijgen en je hond leert zelfbeheersing. Maak het daarom niet te snel te moeilijk. Jij bent nu bezig met de signalen van je hond goed te lezen en je hond is bezig zelfbeheersing te leren.
*Uitbereiden in moeilijkheidsgraad >>>
afstand tot de hond steeds verder vergoten.
Hond af en blijf. De bal verstoppen (gevarieerd in moeilijkheidsgraag/afstand/hoogte), weer richting de hond lopen, afwijken naar een andere kant, hond bij je roepen en vrij geven om de jacht op de bal in te zetten.
Je kunt ook naar de hond lopen, commando 'volgen' geven en een heel andere kant oplopen dan waar de bal is en van daaruit 'vrij' geven.
Hond bij je roepen, halverwege een 'halt' geven en vervolgens een 'vrij'.
Met deze bedoeling in je achterhoofd kun je zelf ongetwijfeld vele variaties bedenken.
Gaat dit goed dan ga je pas een keer de bal gooien om de snelheid van de jachtpassie te triggeren met exact dezelfde training.
Kleine stapjes zo langzaam aan uitbereiden naar buiten. Eerst in prikkelvrije omgeving en steeds wat meer elementen en variatie in omgeving toevoegen. Als je gaat trainen in 'jachtgebied' (waar veel wild is) moet je zeker weten dat je hond 98% (het blijft een hond he) onder jouw controle staat. Twijfel je daar nog aan, train dan nog een poosje door. En ga eventueel eerst met lange lijn trainen in dat gebied. (verder train je alles los). Dit geldt hetzelfde in geval je hond jaagt op katten, fietsers, andere honden, eenden, vogels.
LET OP! Momenteel is het lente en tijd voor jong nieuw leven in de natuur. Houd daar rekening mee! Reeen zijn momenteel hoogdrachtig, reejongen liggen straks verscholen in het bos. Hazen en watervogels zijn druk met nestplanning. Jonge vossen dartelen over enige tijd rondom het hol etc. Je kunt je zeker momenteel geen risico's veroorloven. Dus in dat geval hond aan de lijn! Dit geeft je tevens alle mogelijkheid om met respect voor al het moois in de natuur, waar we allen onderdeel van zijn, samen met je hond(en) te genieten.
Veel plezier en heel veel genieten van onze mooie honden en (in) de natuur !
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Lily Jane versus de reeen deel 2 >>> de training" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Nog iets wat heel sterk is voor de onderlinge band en samenwerking in het kader van genieten in de natuur:
Maak de wandelingen eens avontuurlijk en maak ze als team! Ontdek samen dingen, ga eens op je knieën om een konijnenhol te bestuderen, konijnenkeutels te tellen. Zoek in de bomen naar een eekhoorn, Graaf eens een gat met je handen. Je zal de interesse van je hond wekken en zal samen met je mee op onderzoek uit gaan. Houd hierbij je ogen open voor signalen waarbij de hond jou uitnodigt tot onderzoek van iets en ga er op in (let op subtiele signalen als een korte blik). Als hij vol interesse snuffelt aan een blaadje, pak het eens op en ruik eraan. (het klinkt belachelijk omdat jij niet ruikt wat hij ruikt, maar het gaat om het samen doen!).
Ga eens door struik gewas en help hem met je stem door moeilijk doorkombare stukken, ga eens door greppels, door de sloot, op boomstammen balanceren en leid hem en motiveer hem waar het even spannend is.
Neem proviand mee en ga ergens in het gras, bos, heide uitrusten en picknicken samen en deel het voedsel.
Jee wat een verhaal! Ik heb het begin stukje gelezen maar als ik vanavond thuis ben ga ik het even goed doorlezen, zo te zien staan er heel wat tips in die ik kan gebruiken!!
Bink is namelijk heel erg gefixeerd op andere honden, niet agressief maar hij wil dolgraag snuffelen/spelen. Als er geen honden zijn gaat het heel goed, dan doet hij in principe alles wat ik vraag maar als er honden in de buurt zijn dan wil hij pas luisteren als ze uit zicht zijn of na het snuffelen. En als hij konijnen/vogels ziet, dan is hij echt weg als ik de lijn niet goed vast heb. Ik heb nog een lange weg te gaan wat betreft trainen!
TIP; Even copieren en plakken in een document, uitprinten en dan lekker op je gemak op de bank lezen. Dat leest veel prettiger is mijn ervaring.
Leuk dat er dingen in staan die je kunt gebruiken Bink. Het is heel algemeen bruikbaar.
Ja dat uitprinten ga ik zeker doen! En wat ik tot nu toe even snel gelezen heb is ook makkelijk begrijpbaar, in sommige boekjes staat het zo lomp.
Maar het gaat tot nu toe in combinatie met cursus de goede kant op! Het kan altijd beter en elke nieuwe tip kan ik goed gebruiken!
bedankt petra..!! Ik ben nu op mijn werk dus ik kan niet rustig lezen... Ik denk dat dit een goed begin is voor mij ...voordat ik met de cursus.. Paarden jagen begin.. Groetjes loes
Graag gedaan en veel plezier.
Er zijn meerdere wegen die naar rome leiden. Dit is hoe ik getraind heb, maar misschien hebben anderen ook nog leuke ideeen.
heel erg bedankt petra! ik dit zeker gebruiken en hoop dat wij het ook goed oppakken maar dat kotm wel goed zo, tink is snel de aandacht kwijt maar zoal sjij het schrijft gaat ook dat wel goedkomen
He Brenda, Succes en veel plezier.
Wat betreft aandacht vasthouden >>> houd de oefeningen heel kort. Stop liever op het hoogtepunt van zijn aandacht, zo houd je de prikkel sterker. Ga je door tot de aandacht verflauwt streef je het doel voorbij. Blijf binnen zijn aandachtsboog en denk zelf creatief uit hoe je de prikkel kunt verhogen. Wat bij tink een sterke prikkel is. Het verschilt per hond dus goed naar je hond kijken!
het is al weer een redelijk oud topic, maar ik wil toch nog reageren want ik ben er super blij mee bedankt Petra dat je het zo uitgebreid hebt opgeschreven! Ik ben er al flink mee aan de slag gegaan met Noah!
Ik ben met hem al direct toen ik hem kreeg (nu een jaar geleden) begonnen met trainen met de bal, ook op advies van Ilja, om zijn jachtpassie daar op te richten.. Hij is helemaal gek van de bal, alleen heb ik het denk ik niet goed gebruikt: ik gooide altijd een paar keer de bal met de werpstok, maar als ik dan ging stoppen ging hij aan de stok hangen.. toen zei een trainer op de hondenschool: waarom laat je hem de bal niet gewoon houden, dan heb je daar geen last meer van.. maar daardoor luisterde hij minder goed, want hij had de bal toch al..
Na dit topic gelezen te hebben ben ik weer over gestapt op het zelf houden van de bal nadat we gespeeld hebben. Hij kent 'klaar' heel goed , maar springt dan de hele tijd op om de bal terug te krijgen..Ik probeer hem dan te negeren, rustig door te lopen en belonen als hij een tijdje rustig mee heeft gelopen, dan is het ook goed en gaat hij gewoon een beetje rond snuffelen enzo. Het gaat tegenwoordig al een stuk beter, springt nog een keer op en dan is het klaar. Het probleem is alleen dat hij nu de bal niet altijd meer terug brengt. Normaal gooide ik de bal en bracht hij em direct terug. Nu pakt hij em soms, legt em weer neer en gaat ergens snuffelen of duikt de bosjes in.. Ik heb het idee dat het te maken heeft met dat ik de bal aan het eind afpak.. voor hem is dat een straf.. dus dan straf ik hem toch eigenlijk voor het terug brengen van de bal? iets lekkers is lang zo leuk niet als de bal dus daar kijkt hij amper naar..
Petra je schrijft over het leuker maken van de balbezorging, hoe doe ik dat?? vroeger was het opnieuw gooien van de bal de grootste beloning voor hem, maar goed, je wilt ook een keer stoppen.. En wat moet ik doen als hij em niet terug brengt? Nu pak ik gewoon de bal en loop zonder iets te zeggen weg. Ik weet niet of dat werkt.. En ik ben altijd bang als hij de bosjes in gaat dat hij een egel te pakken krijgt.. dus zonder iets te zeggen weglopen vind ik niet zo fijn..
Verder ben ik heel veel bezig geweest met die oefeningen die je beschrijft. Hij kan inmiddels perfect blijven zitten terwijl ik de bal weg gooi, zoeken en ‘volgen’ de tegengestelde richting op van de bal. Wel allemaal in gebied waar geen konijnen zitten hoor daar heeft hij totaal geen aandacht voor me :( Wat denken jullie, is dat gewoon een kwestie van meer trainen in ‘makkelijk’ gebied en dan pas naar het moeilijkere gebied? Of nu alvast aan de lange lijn door dat gebied lopen en aandachtsoefeningen doen? Het punt is dat hij daar pas een ziek konijn te pakken heeft gehad.. (heel stom ik lette niet goed op, had hem eerder aan de riem moeten doen ) dus ben bang dat zn passie nu zo groot is geworden dat ik daar zn aandacht niet meer krijg.. De bal is super super leuk, maar een konijn is niet te overtreffen voor hem.. Iemand een idee over hoe ik de bal toch nog leuker kan krijgen?
Sorry ik ben heel slecht in iets kort en bondig op te schrijven.. dus het is een heel verhaal geworden over een paar vraagjes..
Marianne, dat is alleen maar goed dat je het zo uitgebreid omschrijft en zitten een aantal dingen in die ik ook herken, als Petra jouw berichtje leest en er op reageert kan ik (en vast een hoop anderen) er ook weer tips uithalen
dat is zo bink, zo heb ik ook een heleboel tips uit andere topics gehaald
dat van dat samen dingen ontdekken is trouwens ook echt leuk, de eerste keer dat ik samen met Noah onder een boomstronk ging kijken keek hij me echt aan van wat doe jij nou hier.. en nu ruikt hij iets en kijkt me eerst aan van: 'kom eens kijken, dit is leuk joh"
Hoi Marianne, het topic weer omhoog was me eerder niet opgevallen (geen melding).
Ik zal even op je vragen ingaan, dingen die me opvallen.
Normaal gooide ik de bal en bracht hij em direct terug. Nu pakt hij em soms, legt em weer neer en gaat ergens snuffelen of duikt de bosjes in.. Ik heb het idee dat het te maken heeft met dat ik de bal aan het eind afpak.. voor hem is dat een straf.. dus dan straf ik hem toch eigenlijk voor het terug brengen van de bal? iets lekkers is lang zo leuk niet als de bal dus daar kijkt hij amper naar..
Petra je schrijft over het leuker maken van de balbezorging, hoe doe ik dat?? vroeger was het opnieuw gooien van de bal de grootste beloning voor hem, maar goed, je wilt ook een keer stoppen.. En wat moet ik doen als hij em niet terug brengt? Nu pak ik gewoon de bal en loop zonder iets te zeggen weg. Ik weet niet of dat werkt.. En ik ben altijd bang als hij de bosjes in gaat dat hij een egel te pakken krijgt.. dus zonder iets te zeggen weglopen vind ik niet zo fijn..
Jouw hond is nog niet gefocust genoeg. Het feit dat je hond zelf het spel onderbreekt door iets anders wat de aandacht trekt, geeft aan dat de prikkel nog niet echt sterk is. Dan kan te maken hebben met verschillende dingen;
-te lang doorgaan waardoor de aandacht verslapt. Je moet er voor zorgen dat je binnen de aandachtsboog blijft, houd je hond scherp!
-een gebrek aan focus op de samenwerking >>> jouw bal waar je samen mee jaagt. Het is een prooi en de prooibezorging moet beloond worden. Hoe je beloond hangt af van waar jouw hond gevoelig voor is. Maak ook dit spannend, je hond weet niet wanneer welke beloning volgt. Is je hond bv gevoelig voor een flostouw dan doe je een trekspelletje met de flos, is je hond gevoelig voor voedsel dan beloon je met echt iets lekkers. Je kunt ook een tweede bal nemen en als de hond de bal brengt de tweede werpen als beloning. Het belangrijkste is dat jij het spannend houdt en niet akkoord gaat met freewheelen.
-het kan ook zijn dat je hond het spel niet spannend/uitdagend genoeg vindt, niet voldoende succes/plezier oplevert.. Aan jou de taak om die spanning er in te brengen.
Speel maar eens week helemaal niet met de bal en ga zelf 2x per dag met de bal spelen. paar minuutjes en dan de bal weer opruimen. Het is jouw bal!
Als de hond de bal laat liggen en gaat snuffelen, dan haal jij de bal stopt hem in je zak. Einde spel. Lijn je hond aan en vervolg je wandeling.
De bal is super super leuk, maar een konijn is niet te overtreffen voor hem.. Iemand een idee over hoe ik de bal toch nog leuker kan krijgen?
Uit wat jij schrijft blijkt dat jij nog niet 'in controle' bent. Jouw hond heeft de controle. Dus op dit moment ga jij het niet winnen van de passie op het konijn. Werk er naar toe dat jij ten alle tijde in controle bent. Zoals in het filmpje te zien is wat ik van Lily plaatste hoefde ik alleen maar een zit te gebaren op het moment dat we de reeeen spotte. Dat is waar je naar toe werkt. Je geeft je hond als beloning een succesje met de bal of iets anders wat je smaen doet.
Jouw controle in de leerfase heeft ook alles te maken met de motivatie van jouw hond om met jou te willen samenwerken.
Naast dit hele oefengebeuren is het heel belangrijk dat j echt samenwerkt met je hond, ja jullie samen dingen ondernemen. Maak de wandelingen eens spannend en moeilijk. Werk samen. Kruip door struiken, greppels klauter over omgevallen boomstammen, waad eens door een brede sloot. Als je hond ergens belangstellend de aandacht op heeft heb daar dan oog en aandacht voor. Wijs je hond op dingen die jij waarneemt. Als ik bv in de winter in de sneeuw een spoor zag dan wees ik de honden daarop. of als ik een hol zie dan wijs ik de honden daarop. Ga een op trektocht met een picknick rugzak en stop onderweg om samen te eten. Het maakt niet uit wat je doet, maar onderneem het echt samen. Jullie zijn op elkaar aangewezen. Leer je hond zo spelenderwijs om jou te betrekken bij dingen. Als Lily een ree in de neus krijgt kijkt ze vaak ook even naar mij, dat moment is voor mij een duidelijk signaal. We gaan kijken, maar samen...niet in je eentje freewheelen.
En is dit toch te moeilijk dan voor de zekerheid je hond even aan de lijn.
Bouw langzaam aan een dijk van een fundament.
Bedankt voor je reactie Petra! Ik ga er weer mee aan de slag
ik denk dat het inderdaad meer 'mijn' bal moet worden..
nu is het waarschijnlijk nog meer zijn spel, waar ik aan mee werk.. maar het moet meer samen werken worden begrijp ik.. Dus ik ga inderdaad de bal meer voor mezelf houden, er zelf mee 'spelen'.
En ik ga eens kijken wat het beste werkt als beloning voor hem.. voedsel is niet interessant als hij bezig is met zn bal, maar ik denk dat hij een trek spelletje juist heel leuk vind, ga ik eens proberen!
En die ideeen om samen te werken klinkt super leuk, heb er al zin in, ga morgen met hem picknicken
dat filmpje is echt super! hoop ooit ook zoiets te kunnen bereiken met Noah, maar heb nog een lange weg te gaan
wauw Petra, wat een onwijze duidelijke beschreven oefeningen!!! Ik ga er met Gino gelijk aan werken,zal wel lastig worden want Gino heeft niet zoveel met balletjes of andere speeltjes. Misschien een goede stok buiten zoeken,want dat vind hij nog steeds het leukst.
Vanaf vrijdag komt er ook een mevrouw mij helpen met heel veel ervaring in honden training en gedrag en gehoorzaamheid,dus wie weet komt het met haar hulp en jouw duidelijke beschrijving het toch nog goed met me kleine lieve draakje
Thanks Petra
Fijn dat het je wat lijkt!
Ik zou je willen afraden om met een stok te gaan spelen. Stokken kunnen serieus gevaar opleveren, risico's op verwondingen/ongelukken. Bovendien is een stok geen exclusief speeltje van jou! tokken liggen overal voor het oprapen.
Nog een tip voor honden die weinig op hebben met speeltje maar bv wel met iets heeeeel lekkers >>>>
http://www.zooplus.nl/shop/honden/spel_sport/werpen/apporteren/59922
Hierin kun je vlaes doen of iets anders exclusief lekkers. Als de hond de buite apporteert kun jij wat van de buit delen door er iets lekkers uit te halen en aan de hond te geven.
Wauw Petra wat een geweldige uitleg!
Vind het altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken met Bismarck en nieuwe dingen te leren.
Ben nu ook bezig in 'Kalmerende signalen' en dat sluit perfect aan bij jou uitleg.
Ga nu naar bed maar ga het morgen eens even goed doornemen.
Groetjes, Marijn en een poot van Bismarck
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Lily Jane versus de reeen deel 2 >>> de training" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?